Specyfika surowców rolnych

Powyżej wspominano już o różnych typach surowców rolnych i warto napisać o nich jeszcze parę słów. Spokojnie można zaliczyć je do grona surowców strategicznych i to z różnych względów. Przecież jeść musi każdy z nas, a produkcja żywności byłaby niemożliwa bez rolnictwa.

Dziś mamy do czynienia z rolnictwem o wysokiej wydajności, co oznacza, że każdego roku wytwarza się bardzo duże ilości płodów rolnych i co za tym idzie, można je przerabiać na równie duże ilości produktów. To znakomita informacja, bo pokazuje to, że inwestycja w surowiec rolny ma sens.

Świat zbóż

Do najbardziej pokupnych i najbardziej potrzebnych rynkowi spożywczemu wyrobów zalicza się zboża.

Tych jest kilka. Pszenica, jęczmień, żyto, owies – na ich bazie wytwarza się rozmaite mąki, mieszanki do wypieku chlebów i bułek, słody browarnicze do produkcji piwa i wiele innych rzeczy. Poza tym istnieją również zboża o mniejszym znaczeniu, nierzadko zaliczane do zbóż starego typu, które w pewnych kręgach zyskały jednakże popularność (świetnym przykładem może być orkisz, ceniony między innymi przez zwolenników ekologicznej żywności).

Jarzyny i owoce

Wśród cenionych surowców rolnych należy wymienić również warzywa oraz owoce – ogromna skala przetwórstwa owocowo-warzywnego jest cechą wielu gospodarek, w tym również polskiej. Najczęściej w państwach o najwyższych wskaźnikach rozwoju rolnictwa notuje się również najwięcej firm wyspecjalizowanych w produkcji żywności. Z całą pewnością jest tak w przypadku Polski.

Na rolnych giełdach towarowych inwestorzy są w stanie zarobić naprawdę wiele, zwłaszcza w określonych okresach roku, a więc głównie tuż po żniwach i zbiorach polowych czy sadowniczych.

Close